Mogens Holm Jørgensen runder de 70 år

I dag fylder den mangeårige amatørkusk og hesteejer, tidligere formand for Hesteejerforeningen på Bornholm, Mogens Holm Jørgensen, 70 år. På søndag køres hans fødselsdagsløb, som er forbeholdt de unge kuske.

-Det passer mig godt, at dette løb er et ungdomsløb, fortæller Mogens Holm Jørgensen. Han har ofte givet de unge kuske chancen for at få flere køreture, og et frisk eksempel på det er, stadig unge, Mads K. Mogensen, der de sidste par sæsoner har siddet bag Mogens Holm Jørgensen og hustruen Hanne K. Lovs heste.

 

Meget glad for Nick Sisu 

Det er en særdeles kendt veteran indenfor bornholmsk travsport, der her runder de syv årtier. Mogens Holm Jørgensen tog kørelicens tilbage i 1976, og begyndte at køre i 1977, hvor det straks blev til tre sejre. Siden er totaltallet mht. til sejre nu helt oppe på 183 sejre.

-Jeg kører ikke meget mere, men mon ikke jeg skal køre vores bedste hest gennem de sidste sæsoner, nu 14-årige Nick Sisu, når den skal have sin allersidste start på årets sidste løbsdag til oktober. 

-Oh, det bliver en hård dag, medgiver Hanne, når der på travbanen skal siges et endegyldigt farvel til Nick Sisu på ovalen. Nick Sisu er nu oppe på 21 sejre i alt, heraf er de 18 sejre vundet på Bornholms Brand Park.

-Men den skal blive ved med at gå her på gården, hvor den forhåbentlig får et godt 
pensionistliv. 
Nick Sisu er Mogens Holm Jørgensen og Hanne Lovs fælles hest, og den kom til Bornholm i 2017. Parret var selv oppe hente hesten i Varberg-området i Sverige.

 

Alternative træningsmetoder

Vi sidder i havestuen på Kroggård i Ibsker, højtbeliggende lige nord for Nexø, og hvor der er en fantastiks udsigt over Østersøen og hele kyststrækningen. Her blev der for mange år siden lavet en træningsbane rundt om arealerne.  

-Vi træner som regel med to heste ad gangen, oplyser Mogens Holm Jørgensen. En hest bag sulkyen, og så en til der bare løber med - bundet til!
-Det nyder de, hestene, og ofte afslutter vi træningen med lidt vandplaskeri nede ved den lille stenbrudssø. For nogle år siden blev der på gården lavet fire nye hestebokse udelukkende med genbrugsmaterialer, næsten ”udendørsbokse” hele 
året rundt. 

Men hvordan startede det hele, det med travhestene?

-Det skyldes min far, der var meget glad for heste, og kom på travbanen da den startede. Han havde mest frederiksborgheste, og jeg fik også snart smag for travet, mindes Mogens Holm Jørgensen, der som ung knægt hjalp til i Edgar Andersens stald. Det var også Edgar Andersens opdræt, Sithella K, der blev Mogens Holm 
Jørgensens første egenejede hest.
Siden har der gennem årene været rigtig mange heste igennem stalddøren. En af de bedste, foruden Nick Sisu, må være Nideal II, der får et par ekstra linjer her.

 

 

 

Nideal II var en sejrshest

Nideal II kom fra Nordjylland og har i sin karriere i alt vundet ikke mindre end 51 sejre, her af 38 sejre på Bornholm.
En anpartsstald overtog Nideal II efter den hidtidige Gert Kofoed Larsens bortgang, og hvor især Stefan Lind-Holm havde vundet bunker af sejre med hesten. I 1990 blev 
det til hele 18 årssejre for Nideal II. Så det var svært at leve om til den store succes, Hesten blev kåret til Årets Hest på Bornholm i 1990.
Efter en træg start og helbredsproblemer for Nideal II, kom der igen gang i sejrene for hesten, og de nye ejere. Nideal II og Mogens Holm Jørgensen vandt de følgendesæsoner masser af sejre med Nideal II. Blandt andet blev det også sejr for parret i et stort amatørløb på Charlottenlund Travbane, og ligeledes sejre på Skovbo-banen, 
ligesom træner Lars Lykke, der en overgang havde hesten i træning i København, også vandt sejre med Nidealen.

 

Den var beautiful

Beautiful Normandy var en anden god hest i stalden. Den vandt tre år i træk det Bornholmske Montémesterskab for datteren Ginnie Jørgensen, nu Krøyer Johansen, og Mogens selv sejrede med den i Stjerneløbet.

 

4-års mester som lånekusk

 

Mogens har også vundet 4- års mesterskabet. Det skete i 1988 med Lep Gijoni ejet af Niels Holm Hansen og John thiesen. Lady Bond var den store favorit med Frank Mikkelsen i vognen, men efter et meget spændende opløb kom sejren i hus. Lady Bond sad ellers i spids og Lep Gijoni udvendigt. Mogens fik køreturen, da Lep Gijonis 
sædvanlige kusk Niels Holm Hansen var udelukket på dagen.

 

Af andre heste gennem tiderne kan nævnes Gallant Way, Ursus Gerdasminde, Lyn Light, Le Freak, Sun Dancer, Ibrahim, Glenfiddich, Elektra S L, Unchas, Alvena Ernst og Roberta Sidney, Normandy Flirt, One Way Home og Master Reel. Med Master Reel blev det bl.a. til en overraskende sejr, vinderodds 56,00 på Lunden.
De sidste år har der også været en del Sølvtop-heste, opdrættet af det kendte travpar i København, Inga og Per Bruhn. Sidste år vandt Mogens Holm Jørgensen tre sejre, bl.a. med Sioux Sølvtop i Amatørpokalen. 
I 2006 deltog Mogens Holm Jørgensen i DM for amatørkuske på Nykøbing F-banen sammen med John Mikkelsen.
I en årrække var Mogens Holm Jørgensen ivrig organisationsformand inden for travet, idet han var formand for Hesteejerforening på Bornholm.
I det ”civile” liv har Mogens Holm Jørgensen drevet en selvstændig 
tømrervirksomhed i Østermarie, og har også i en del år været buschauffør for BAT. 
Nu nydes tilværelsen mere gelinde og i et roligt tempo som pensionist.

 

Bornholms Travselskab og Bornholms Brand Park ønsker tillykke med den runde fødselsdag!