Kærlighed til hestene vil altid være der – 40 år som travkusk

Stefan Lind-Holm den 21. juni 2023 (Torben Ager)

-Er der noget bedre end at få besøg af en ven, og sidde på en hø- eller halmballe, måske drikke en bajer, mens man hører hestene i stalden gumle deres mad. Entusiastisk som altid i sin stemmeføring fortæller Bornholms, ja hele Danmarks oftest sejrende amatørkusk, om sin altoverskyggende interesse og engagement i travheste og den bornholmske travsport.

 

Selv om Stefan Lind-Holm i sidste måned rundede de 60 år, og har droslet næsten fuldstændigt ned som travkusk, sidder sporten for altid indenfor huden på ham. Sammen med hustruen Henriette Jensen trænes der stadig travheste fra deres hjem i udkanten af Almindingen, et sted de købte for 31 år siden, og hvor deres 3 børn er vokset op.

 

Billys BM-sejr er stadig den største

For ham er travsporten i sin grundform stadig den samme, selv om meget har ændret sig, siden han startede som travkusk for 40 år siden. Og hvilken fantastiks pangstart Stefan Lind-Holm fik i travsporten tilbage i 1983. Ikke alene sejr i hans første start, men samme år blev det til sejr i Bornholms travsports største løb, Bornholmsmesterskabet, med hans første hest, Billy Skovlund. En BM-sejr parret gentog året efter.

Stefan Lind-Holms første sejr med Baron Meldgård.
Og her med Billy Skovlund

-Ja, sejren i BM i 1983 med Billy er og bliver stadig min største oplevelse i travsporten, lyder det fra Stefan Lind-Holm. Det siger han i dag, 40 år senere, og det trods utallige senere triumfer både på Bornholms Brand Park og på andre baner. Hans trav-cv er alenlangt; 1200 kuskesejre i alt, talrige amatørchampionater på Bornholm, adskillige landschampionater, flere Danmarksmesterskaber hos amatørkuskene, sølv ved Europamesterskabet, osv. osv.

 

-Men BM-sejren i 1983 hvor jeg som ganske ung knægt fik denne triumf, viste allerede dengang, hvad travsporten på Bornholm for en stor del er båret af, og kan, og det kan den stadig den dag i dag.

 

-Selvfølgelig var det en stor personlig sportslig triumf for mig dengang at vinde lige netop dette løb, men det var også hele atmosfæren omkring løbene, der betog mig. På BM-dagen i 1983 var hele min gamle gymnasieklasse mødt op, og sluttede sig til det store entusiastiske publikum, som der altid er denne dag. De gamle garvede topkuske kom ned i stalden og sagde tillykke. Glæde over sporten, glæden over hestene, atmosfæren hos publikum var stor, og når alt kommer til alt er det også sådan i dag, mener Stefan Lind-Holm.

Billy Skovlund og Stefan Lind-Holm kører Æresrunde i 1983.

Travhestene kommer ind i livet

Det stod ellers ikke skrevet i hans vugge, at ”Skipper”, hans kælenavn i mange år, skulle blive en central person i løbene på den bornholmske travbane. Han var ’Rønna-horra’, men han havde en onkel, Arne Kjøller, tidligere mangeårig travformand på Bornholm, der var grebet af travsporten, og han var med til at starte banen op i 1960. Her kom Stefan Lind-Holm for første gang i tæt kontakt med travhestene, - han hjalp med onklens to heste.

 

Stort set samtidig var en anden stor bornholmsk travmand, Carl Edvard Mogensen, i gang med opførelsen af det nye hotel i Rønne, Hotel Ryttergården, og hvor der ved siden af lå en gammel motorbane, som nu kunne bruges til at træne hans travheste. Til træningen hjalp flere af Rønnes ungdom, og blandt dem var der nogle af Stefans kammerater, og Stefan kom også med i denne flok. Siden har det bare gået derudaf for fuld kraft i travsporten.

Ungdommen på travbanen; John Mikkelsen, Frank Mikkelsen og Stefan Lind-Holm. (Foto: Willy Mogensen)

Det psykiske lige så vigtigt

I de første år var noget af det vigtigste bare at komme ud og køre løb. Men snart var ambitionerne mere i retning af, at det var sejrene, der var det vigtigste, sådan har Stefan Lind-Holm selv fortalt. Nu er det så ikke kun sejrene der tæller. Men dengang steg forståeligt ambitionerne og ærgerrigheden, når succesen så at sige væltede ind med det samme for den unge dyrlægestuderende, der resten af årtiet i 1980’erne tog turen fra København til Bornholm, hver gang der var travløb i Almindingen.

 

Han kørte sine egne og familiens heste, men snart fik flere og flere øjnene op for Lind-Holms evner som travkusk, og han var eftertragtet som kusk alle steder.

 

Allerede dengang var det dog ikke kun den fysiske del af træningen af travhestene Stefan Lind-Holm lagde vægt på, absolut ikke. Næ, den psykiske del var lige så vigtigt.

 

Pusle, nusle med de enkelte heste, lære de enkelte individer at kende, få deres tillid, og få dem til at føle sig som stjerner, gå lange ture i skoven med dem. Det blev om noget indbygget i samarbejdet med de mange sejrsstjerner, der gennem tiderne har været i stalden hos Stefan Lind-Holm. Og det forsatte da i den grad, da han fandt sammen med Henriette Jensen som privat partner, men også som makker med travhestene. Sammen opbyggede de den ene sejrshest efter den anden. Træningen blev meget af tiden, som nu, gjort gennem ridetræning, en træningsmetode der gav mange gevinster.

 

Florican Dirt var noget særligt

Stefan Lind-Holm har haft mange heste gennem tiderne. Nogle var berømte på forhånd, men måske lidt på vej nedad karrieremæssigt. Andre var ikke noget særligt, men blomstrede op under hans og Henriette Jensens kyndige behandling.

 

Vindere af Danmarks to største klassiske løb, Dansk Trav Kriterium og Dansk Trav Derby, har været i stalden hos ’Danmarks travpar nummer 1’, som der stod engang i overskriften i Bornholms Tidende. Vi taler om Florican Dirt, vinder af Kriteriet. Den noget nedbrudte stjerne kom til Bornholm, og fik en fantastisk ny æra. Stefan Lind-Holm havde fået et godt øje til hesten, og sammen med sin bror, Thomas Lind-Holm og Stald Palæcafeen, blev den aldrende stjerne sikret nogle fantastiske år på Bornholm.

 

For få år siden kom Derbyvinderen fra 2013, Stand And Deliver, også til parrets stald, og satte bl.a. en fantastisk banerekord, inden en ærgerlig skade stoppede hesten et par år før tid.

 

Tilbage til Florican Dirt og slutfirserne, hvor hesten sammen med Stefan Lind-Holm var uovervindelig. Ja, så dominerende, at hurtigløbene næsten blev for trivielle. Det blev til et Bornholmsmesterskab for parret, det var i 1989. I alt blev det til 59 sejre i løbet af få sæsoner, og f.eks. blev det, ligeledes i 1989, til ikke mindre end 26 sejre i 29 årsstarter! Det bliver vist aldrig overgået.

Florican Dirt og Stefan Lind-Holm

Hector Brogård og Amos Elholm

Spørger du Stefan Lind-Holm i dag hvilke tre heste, af de mange han har kørt, der har været bedst for ham, nævner han, foruden Florican Dirt, hestene Amos Elholm og Hector Brogård.

 

Med Amos Elholm vandt han 25 sejre i løbet af kun to sæsoner samt, og, selvfølgelig fristes man til at sige, et Bornholmsmesterskab, det var i 2005. Også her en aldrende stjerne, der voksede enormt i format på Bornholm.

 

Der var også den smukke røde publikumsfavorit, Hector Brogård, der for Stald Nina og staben omkring Lind-Holm og Henriette Jensen udspyede i den grad den ene fornemme præstation efter den anden. Hector, der var i spil til at spille Tarok i filmen om denne hest, vandt Bornholmsmesterskabet ikke mindre end tre gange, og sejrede i alt hele 62 gange på Bornholms Brand Park. Særlig specielt og stor var BM-sejren i 2012, hvor det var Henriette Jensen, der var kusk, og hvor hun med den flotte sejr stoppede sin egen travkuskekarriere.

 

I det hele taget er Stefan Lind-Holm den klart mest vindende kusk på Bornholm i BM-sammenhæng. Hele 11 Bornholmsmesterskaber er det blevet til. Det har været to gange med både Power G T og Lamott. Den sidste var i 2012 med netop Lamott, den flotte sorte perle, som også satte ny banerekord.

Power G T med Stefan Lind-Holm. (Foto Willy Mogensen)
Erling Rügge vinder - Stefan Lind-Holm med Cyklon C N (Foto: Kaj Vesth).

Mange højdepunkter - DM og EM-sølv

Det med at træne på den enkelte hests principper, men også at forsøge at gå nye veje med træningen, er noget af det, som fascinerer Stefan Lind-Holm særdeles meget ved sporten. Her peger han på eksemplet med 12-årige Crown Maker, hvor man lagde træningen helt om, og, imod de ellers gængse træningsmoduler. Træningen blev lagt om på den måde, at man intensiverede træningen ved at ride ham i hårde intervaller dagen før selve løbene, hvor den skulle starte. Resultatet blev at Crown Maker nærmest var uovervindelig i sæsonen. I 2007 blev det til en BM-sejr, i alt 14 årssejre og en årsindtjening på over 100.000 kr. for Crown Maker, hvilket stadig er rekord på Bornholm.

 

Af andre højdepunkter i Stefan Lind-Holms kuskekarriere kan nævnes ikke mindre end 20 amatørchampionater på Bornholm, men flere bliver der så nok heller ikke. Den første kom i 1990 med hele 57 sejre i 135 starter!

 

Tre Danmarksmesterskaber hos amatørkuskene er det også blevet til. Det var i 1996, 2002 og 2004 – flere gange har han sagt nej tak til at deltage. Der var også en sølvmedalje ved Europamesterskabet i 2005, hvor kun sort uheld i den sidste køretur fravristede Stefan Lind-Holm guldet. 

 

I 2001 skete der det enestående, at han vandt seks sejre på samme løbsdag. Det var den 29. september, hvor ”Skipperen” – hans far var styrmand - vandt med hestene Fitnessbutikken, Wind Allen, Cowgirl Frøkjær, Erektus, Blanke Wenbo og Elton John. To gange har han været kåret til Årets Amatørkusk ved Hestesportens Galla, mens han i 2013 vandt sin sejr nummer 1000 på Bornholm, det skete med Lamott.

 

En særlig stor sejr for ham var det også at vinde et løb i Paris. Det skete i forbindelse med afviklingen af verdens største travløb over lang distance; Prix d’Amerique. Andre sejrsstjerner gennem årene har været heste som Erektus, Sabon, Elton John, Mars, Gnisten Steensgård og mange andre.

 

I fritiden har Stefan Lind-Holm tidligere brugt meget tid på at deltage i løbekonkurrencer, og har i mange år, hver sommer, været fast deltager i Etape Bornholm.

 

En festlig aften i gode venners lag er noget Skipper altid ser frem til, og så sker det også, at der bliver afsat tid til en fodboldtur til London for at følge ynglings holdet, Tottenham Hotspurs.

Crown Maker vinder Bornholmsmesterskabet
Vinder af Calles Cup; Houdini med Tine Frost Nielsen, Calle og Stefan Lind-Holm
Hector Brogård og Stefan Lind-Holm. (Foto: Icefoto)
Hector Brogård og Skipper går tur.
Derbyvinder Stand And Deliver med Henriette Jensen. (Foto: Kenn Erik Bech)
Stefan Lind-Holm vinder løb i Paris ved Vincennes i 2015. (Foto: Peter Stenå)
What A Babe og Stefan Lind-Holm vinder Knud Jensen & Søns 4-års mesterskab i 2015. (Torben Ager)

Et medlevende publikum

Travpolitikker er Stefan Lind-Holm ikke.

-Nej det egner jeg mig ikke meget til. Jeg er f.eks. ikke god til at indgå kompromiser, og her kan tilføjes også, for egen regning, et vis temperament, der dog måske er mildnet lidt gennem årene.

 

-Men jeg har så stor respekt for travbestyrelsen, der kæmper en kamp for den bornholmske travbane.

 

-Heldigvis ser vi på Bornholm, stadig, en stor publikumsskare til hver løbsdag, i modsætning til nogen af de andre travbaner i Danmark. Det er fantastiks glædeligt, og vi har et medlevende publikum, og hvor der stadig kommer nye folk, der måske investerer i en hest, eller bliver medejer i en anpartshest, hvor det ikke behøver at koste så meget.

 

Stefan Lind-Holm har selv i tidens løb haft, og har stadig, heste sammen med venner og bekendte ligesom sønnen Emil, der også hjælper til ved træningen, når han er hjemme på Bornholm, er medvirken til at nye mennesker kommer med i sporten med en ejerpart i en hest.

 

Ifølge Stefan Lind-Holm bliver selve løbene afviklet meget mere fair end tidligere, og denne sportslige udvikling er også godt på alle måder for travsporten.

 

Familien over det hele

At han nu er fyldt 60 år, hvilket skete den 26. november, ændrer i første omgang ikke meget på hans daglige tilværelse. På grund af rygproblemer afstår han de fleste køreture i travløbene, hvorimod ryggen bedre kan klare ridetræning af staldens nuværende syv heste.

 

Stefan har, sammen med Henriette, for nogle år siden, erhvervet et fritidshus i Arnager, og hvor der er god plads til hele familien, når parrets tre børn, foruden Emil er det Ida og Fie, alle bor i København, kommer hjem, med diverse partnere.

 

-Familien betyder alt for mig, lyder afskedssalutten fra Stefan Lind-Holm, der levende følger med i samfundsdebatten og altid er frisk på en god diskussion med f. eks. sine børn.

 

-Vi taler om meget, både livet og døden, det er vi ikke bange for. Efter mange år ansat på Danish Crown i Rønne, og bl.a. også med veterinærlederfunktioner ovre, har Stefan Lind-Holm nu pensioneret sig selv.

 

Staldens nuværende heste

De sidste sæsoner har Stefan Lind-Holm-stalden, på trænersiden, da det nu er først og fremmest Mads Petersen, der kører staldens heste, - forsat haft stor succes. Statistikken viser en flot sejrsprocent de sidste fem år på henholdsvis 20, 20, 29, 30 og 25. På Bornholm har Stefan Lind-Holm vundet 1157 sejre.

 

De sidste år har han fået nogle heste fra broderen Thomas Lind-Holm, Skive, der med sine opdrættede Dust- og Rain-heste gennem flere år har haft kæmpesucces, ikke kun i Danmark, men også i Sverige.  

 

-Ja, vi har fået et par heste fra Thomas, hvis de ikke har passet ind i hans koncept. Forud for sæson 2024 består stalden af følgende:

 

Først og fremmest Cerosso, der nu gennem flere år har vundet mere end 30 sejre. Så er der Fromajacktoaking, Hejdi Hovmand, Marvellous Tooma (pt. skadet), Hunger Rain samt de to nye, Kissed By Rain og den svenske Vilda Tilde.

Cerosso, der her kan ses som vinder i Erling Rügge Memorial i 2019 - er én af de heste der er klar til sæson 2024. (Torben Ager)
Fromajacktoaking, der for tre år siden kom i træning hos Stefan Lind-Holm, gøres klar til sæson 2024. (Torben Ager)
Hejdi Hovmand, klar til endnu en sæson i Stefan Lind-Holms stald. (Torben Ager).