Vi var der for 65 år siden

– travpremieren i 1960

Tirsdag den 17. juni kørtes det traditionelle Fødselsdagsløb, som har været afviklet siden 1965, da Bornholms Travbane, i dag Bornholms Brand Park, fejrede sin 5-årsdag. Løbsdagen her den 24.juni kørtes også Bornholms Brands Fødselsdagsløb. 

I år fylder banen 65 år, så der er kørt mange løb, og kåret mange vindere, siden travpremieren den 19. juni 1960, hvor mellem 9.- og 10.000 tilskuere overværede det nye fænomen på Bornholm; Travløb!

En af dem, der var til stede ved denne travpremiere for 65 år siden, og stadig kommer til trav indimellem den dag i dag, er den tidligere mangeårige overstarter, Erik Bech. Hjemmesideredaktionen har mødt ham i sit og hustruens hjem i Snogebæk. Både han, og denne skribent af disse linjer, var til stede på Bornholms nye travbane - dengang for mange år siden. Og nogle minder derfra kan vi da stadig huske.

Erik Bech, overstarter

Erik Bech’s far og bror kørte trav i mange år, fra 1960 og årene frem, men på den første løbsdag i 1960 var det kun broderen, den 3-dobbelte Bornholmsmester, Henning Bech, der deltog i et af løbene med sin fars hest.

Der var kun seks løb ved travpremieren i 1960, og det ene var endda et rideløb for frederiksborgheste. Der var også ”fint” besøg fra København med professionelle travtrænere, der havde deres egne heste med. Endnu var der ikke mange travheste på øen, ej heller ikke mange bornholmske travkuske. Men det skulle der nu snart komme.

Så trækkes snorene - startflaget slås ned – Parat-kjør

Erik Bech var 24 år gammel den dag i juni måned i 1960, og var almindelig tilskuer -lige den dag. Det blev han ikke ved med at være. Kørelicens ønskede han dog ikke at tage, men han begyndte som official, først som almindelig snoretrækker siden overtog han hvervet som overstarter, hvor han afløste den mangeårige starter Carl Hansen.

Erik Bech, der således runder de 90 år i 2026, fortæller:

-Min far havde altid været interesseret i heste, og var bl. a. ridelærer for den lokale rideforening her i Poulsker.

-Da han fik traktor i sit landbrug til afløsning for ride- og arbejdshestene, fik min far i stedet travheste, for, som han sagde: Heste skal der altid være her på stedet. Faderen, Knud Bech, var med i den første bestyrelse i den bornholmske hesteejerforening, der blev stiftet i november måned 1960.

Travhestene i barndomshjemmet blev bl.a. trænet på markerne udenfor ejendommen, og her hjalp Erik Bech med at træne hestene, men lysten til at erhverve kørelicens til de officielle travløb var åbenbart ikke stor nok, for dette ”hestekørekort” tog han aldrig.

Han blev altså i stedet først snoretrækker og siden starter, hvilket han stoppede med i 2006, hvor nu afdøde Edgar Andersen blev hans afløser.

Erik Bech og Edgar Andersen to overstartere Foto: K E Bech

Flere Bornholmsmestre i stalden

På hestefronten var der stor succes de første år i familien. Som nævnt før især hos broderen, nu afdøde Henning Bech, der med hestene Preben Sus og Baron The Great blev Bornholmsmestre i 1961 og 1962, og igen senere i 1993 med Moliere. Preben Sus var broderens egen hest, mens vanskelige Baron The Great var ejet af H. C. Riddersborg i Rønne, men stod opstaldet i Poulsker hos Bech-familien.

Riddersborg havde også dér opstaldet hoppen Dorrit K, som han ejede sammen med den bornholmske travformand, C. P. Lund. Dorrit K skulle få år senere blive mor til Nikodemus, alle tiders oftest sejrende bornholmske travhest, og i hele Danmark kun overgået af selveste Tarok.

 

Så i Erik Bechs barndomshjem stod således på et tidspunkt opstaldet to bornholmsmestre, og i 1960 stod også den aldrende københavnske travstjerne, Monte Carlo, som travfamilien Køppen havde sendt til Bornholm. Den sorte Monte Carlo startede ofte med mere end 100 meters tillæg i de bornholmske travløb, men den måtte ikke starte i selve Bornholmsmesterskabet, da den ikke havde bornholmske ejere. 

2 BM mestre sammen på gårdspladsen Preben Sus og Baron the Great i midten, Beo Song

Erik Bech husker en løbsdag, hvor halvdelen af dagens otte løb blev vundet til stalden. Faderen vandt to sejre, begge med Beo Song, og også bror Henning vandt to sejre. De fire sejre var med kun to heste, da hestene dengang havde tilladelse til at starte to gange på en løbsdag.

Med samme Beo Song fortæller Bech en sjov historie. Den blev sendt i træning hos championtræner i København, Mark Ingdam, og choksejrede her i dens første start.

Strejke på Lunden

Der var strejke på Charlottenlund Travbane og derfor mangledes heste til løbene i København. Man spurgte derfor, om Bornholms Travbane kunne være behjælpelig med at fylde felterne op. Bornholmerne sendte et dusin heste til hovedstadsbanen, sæsonen var slut på Bornholm. De bornholmske heste var alle svært undertippede og var kun regnet som fyld, men det skulle gå helt anderledes.

Træner Mark Ingdam ville dog ikke ”nedværdige” sig til at køre en hest med så ringe en rekord som den bornholmske hoppe Beo Song havde, og satte i stedet sin jockey, den senere træner i Aalborg, Enrico Haupt, til at køre Beo Song. Og hvad skete der.

Beo Song vandt en overlegen sejr. Vinderodds 52,36, men i øvrigt kom Beo Song aldrig til start mere i København, selv om Ingdam nu gerne efter sejren ville beholde hende i stalden. Men hoppens ejer, Knud Bech, tog den med hjem med det samme.

-Min far fik et bud på 7.000 kroner på sin hoppe, men han sagde nej, fortæller Erik Bech. Et bud i 1961, der svarer til mere end 100.000 kroner i dag.

Beo Song vandt også på Bornholm - her med Knud Bech

Trav og alt det andet

Erik Bech kom i lære som maskinarbejder hos Helge Andersen, Snogebæk Smedie, og hans mesterværk i anledning af svendeprøven her var to travsulkyer. De må være godt lavet - de vandt da to bornholmsmesterskaber. I mere end 30 år var ansættelsen derefter hos smedemester Kaj Boss i Pedersker. 

Fritiden har ikke kun været til trav, da Bech i en del år har været formand for Indre Mission i lokalområdet og for Menighedsrådet ved kirken i Poulsker. Tiden er også brugt som medhjælper ved det tidligere Sømandshjem i Nexø, hvor hustruen Lillian var bestyrer en årrække. Flere langvarige ophold i Grønland er det også blevet til for parret i forbindelse med bestyrerposter i sømandshjem der.

Erik Bech med sulkyerne han selv lavede - med dem vandt broderen Bornholmsmesterskabet

Erik Bech holdt en pause på nogle år som official, men vendte tilbage som starter på travbanen. Der var dog også løb, hvor han var inhabil, og overlod startflaget til andre, da sønnerne i en periode, Jan og Stig Bech, også kørte travløb.

Erik Bech stoppede som official og overstarter som 70-årig i 2006, men kommer stadig til trav i ny og næ.

Første vinder af Fødselsdagsløbet tilbage i 1965 var hesten Drengen, den senere Bornholmsmester, kørt af Harald Jensen.

Harald Jensen - den første kusk der vandt fødselsdagsløbet