På løbsdagene har de travlt begge to, men her i vinterpausen fra travløbene er der lidt mere ro på, i hvert fald på kontoret, eller Vægten, som det stadig hedder inde på banen.
Torsdag den 23. november runder Lene Dahl, Bornholm Brand Parks vægtforstander, og hendes tvillingbror, Claus Maegaard, baneforvalter, de 60 år.
Hvornår kom du ind i travet?
Lene Dahl fortæller, at hun første gang kom på travbanen for 41 år siden. Der var en vis Jan Dahl, der trak hende med. Jan Dahl har i en menneskealder været med i Bornholms Travselskabs bestyrelse som kasserer, og er stadig aktiv amatørkusk.
-Jeg kom hos den dengang store bornholmske travopdrætter J. J. Munk og hans hustru Else på deres gård Kjøllergård i Bodilsker. Der var nogle familierelationer.
-De havde ikke kun opdræt, men også startheste, og Jan og bror Bent kørte hestene i løbene. Jeg husker specielt, at det var hesten Rick Senator, Munks eget opdræt, der var startaktuel på det tidspunkt. Men her på denne gård mødte Lene Maegård så Jan Dahl. De holder stadig sammen, bosat på hendes fødegård, mens deres børn er for længst rejst fra reden.
Kage ikke det vigtigste meeen……
Hvorfor søgte du stillingen som vægtforstander?
-Jeg havde tidligere i korte perioder afløst den mangeårige vægtforstander Rigmor Steinlein, og så blev jeg spurgt i første omgang, om det var noget. Vi blev enige om et år, men nu har jeg da været det i tre år, oplyser Lene Dahl.
-Jeg er meget glad for det, selv om jeg savner at komme i staldene, tilføjer hun.
Hvad indebærer arbejdet?
-Jeg husker starter Lauge Due sagde til mig, at vægtforstanderen altid havde kage med til snoretrækkerne og de andre officials på løbsdagene, så det håbede de stadig, det var muligt, griner Lene i telefonen.
-Nej, spøg til side. Det vigtigste er vel udlevering af nummerdækkene til kuske og hesteejere, men ellers er det en blandet handel med alle mulige, og vidt forskellige, opgaver. Vægten, eller kontoret som der står på skiltet udenfor, er et centralt mødested på løbsdagene.
-Jeg har lært kuskene og hesteejerne at kende på en helt anden måde, og ligeledes de unge ponykuske og –ryttere. De er søde og rare, lyder det opstemt fra Lene Dahl.
-Nummerdækkene skal sættes på plads, og checkes om de er i orden. Desuden skal løbsrapporterne sættes på de rette pladser rundt omkring, måske jeg skal hjælpe ved lodtrækninger, og meget andet. Ofte når jeg slet ikke at se selve løbene.
Det kan også ske, at der f. eks. kommer tyske turister ind, og spørger om forskelligt.
-Det er jeg nu ikke specielt glad for, da jeg ikke kan tysk, slutter Lene Dahl, der forsætter i jobbet den kommende sæson.
Baneforvalteren har ordet
Lene Dahls tvillingebror, Claus, startede som baneforvalter den 1. marts 2021.
-Jeg kan rigtig godt lide jobbet, lyder det fra Claus Maegaard. Bare det at kunne være ude stort set hele tiden, det er lige mig. Det har jeg også været vant fra mine tidligere jobs. Afhængig af vejret selvfølgelig.
-Som i dag, hvor du ringer, og det sejler ned i stride strømme, ja så foregår arbejdet indendørs. Jeg, samt fire fra Onsdagsklubben, maler hele spillehallen. Ting som at ordne tagrenderne og lave en fast belægning ved hovedindgangen må vente til en anden dag.
Så der holdes skarpt øje med vejrudsigten forud for løbsdagene. I enhver travkusk er der jo som bekendt en potentiel baneforvalter, der ved alt om, hvordan banen skal behandles, så det bliver perfekt at køre på, og skånsomt for hestene. Hverken for blød eller for hård, men det opfatter Claus Maegaard som positivt.
Gode råd
-Det er helt fint, at man kommer med gode råd, og jeg har da også fra start af haft nogle specielt udvalgte personer, jeg har kunnet spørge om gode råd, fortæller Claus Maegaard.
-Jeg har også haft besøg af Lundens baneforvalter, Jens Simoni, i et par dage, og han lærte mig rigtig meget. Desuden har vi baneforvaltere på banerne i Danmark fællesmøde to gange om året, hvor vi udveksler erfaringer og kommer med gode råd til hinanden.
De har lige været på besøg på den svenske Halmstad-bane, hvor alt er nyt og tip-top. -Selvfølgelig misundelsesværdigt, men der bruges så store beløb, som vi slet ikke kommer i nærheden af. Claus Maegaard glæder sig til oktober 2024, hvor omlægningen af den bornholmske travbane går i gang.
I øjeblikket trækker han banen over mandag, onsdag og fredag, men der ret stille på træningsfronten fra de bornholmske kuske i øjeblikket.
-Men bare vent, - efter nytår så begynder træningen igen til den kommende sæson, slutter Claus Maegaard, der altid glæder sig til hver løbsdag.
-At se publikum komme ind og se løbene, at der stadig på den bornholmske travbane er mange, der gerne vil se løbene live, glæder baneforvalteren, der dog er spændt på, hvordan turisterne tager imod, at de nu ikke længere kan spille direkte i boderne. Men forhåbentlig arbejdes der i kulisserne med en løsning for de mange turister, der gæster Bornholms Brand Park i løbet af en sæson.
Bornholms Travselskab og Bornholms Brand Park ønsker både Lene og Claus hjerteligt tillykke med fødselsdagen!