Endnu en milepæl blev opnået for travtræner Frank Mikkelsen, da han den 14. juli vandt sin sejr nummer 1500 på Bornholm med sin egen hest, Gustav Silk, som han ligeledes selv har opdrættet.
Siden er der tikket yderligere to sejre ind på hans CV på Bornholms Brand Park med førstepladser til henholdsvis Gullfoss og Comet Elkær.
Frank Mikkelsen er Bornholms første professionelle travtræner. På landsplan er Bornholms oftest sejrende travkusk oppe på omkring 1600 sejre.
Der er et pænt stykke ned til de næste på listen over oftest sejrende bornholmske kuske. Nærmest er Stefan Lind-Holm, der er på cirka 1200 sejre, mens lillebror John Mikkelsen er på omring 800 sejre; begge tal for disse er tal på landsplan.
Året er 1989 - De mangeårige konkurrenter; Stefan Lind-Holm, Frank- og John Mikkelsen (Arkiv)
Frank er født på Klintebygård i Ibsker, og hvor travsporten og travhestene var den altoverskyggende hobby for hele familien.
Frank Mikkelsen fik amatørlicens som 18-årig i 1977, og vandt sin første sejr med Sinell Axworthy. Førstepræmien i den første sejr blev dog halveret.
-Ja, den første sejr vandt jeg med hoppen Sinell Axworthy, og førstepræmien var på 600 kr., men den blev ”suppleret” med en bøde på 300 kr., men glæden var stor alligevel, mindes Frank Mikkelsen. Han tilføjer, at han ikke husker, hvad han fik bøden for - eller også vil han ikke fortælle det.
Hvilken pangstart blev det ikke for Frank Mikkelsen i 1977, da kørelicensen blev erhvervet. Med 13 sejre i 101 starter, et utal af gode placeringer og oven i købet også en tredjeplads i kusketoppen efter Aage Munk og Leo Rasmussen. Far Niels var ”fortrængt” til en 8. plads på Top 10-listen.
En ung Frank Mikkelsen lykønskes af formand C P Lund (Arkiv)
I årene som amatør deltog Frank Mikkelsen bl.a. i VM for amatørkuske i USA. Efter syv amatørchampionater på Bornholm blev Frank Mikkelsen travtræner med professionel licens, hvilket skete den 1. august 1992.
Det lå lidt i luften, at da gassen var gået af ballonen i den bornholmske fiskeindustri i slut 80-erne, Frank Mikkelsens hidtidige erhverv, så nu skulle travhestene forsøges på fuld tid. Efter bestået trænereksamen blev det til et par år som privattræner på det store stutteri Frennegård i Ibsker, hvorefter Frank Mikkelsen startede op som selvstændig.
Siden har sejrene forsat kommet i stimer, og hvor der har været mange heste i boksene på Skolekrogen i Ibsker. Her har Frank Mikkelsen boet i mange år sammen med sin familie.
Vi har i anledning af milepælen med de 1500 sejre taget en snak med Frank Mikkelsen en regnfuld sommersøndag, mens Frank Mikkelsen puster ud med en kop kaffe. På grund af vejret kan der ikke trænes denne dag, men der er altid noget at gøre på stedet, hvor der er masser af heste.
På Frank Mikkelsens træningsliste står der i skrivende stund 14 heste, men dertil kommer flere andre pensionærer, følhopper og ungheste.
I øjeblikket står der på Mikkelsens træningscenter også opstaldet nogle af sønnens Jonas Mikkelsens træningsheste, mens denne til gengæld har fået nogle af faderens følhopper opstaldet.
Der er gode faciliteter her på stedet, hvor der er masser af plads på de store græsmarker og folde, mens træningen af hestene kan foregå på en rundbane eller en strækning med mulighed for intervaltræning samt områder for bakketræning, og desuden forefindes der en sandgrube.
Sidste år var en særdeles flot sæson for Mikkelsen-stalden, og for i år er det også tilfredsstillende.
-På det jævne vel, man kan altid ønske sig mere, men sæsonen er jo heller ikke forbi endnu, betoner Frank Mikkelsen.
På Jägersro-banen starter Frank Mikkelsen ofte Gunvor Silk, der ikke er dus med bornholmerbanen, og der gør hun det godt og tjener sig hjem.
Jubilæumssejr nr. 1500 skete med Gustav Silk, et talent, og den store hest er dels er sent udviklet, og dels blev den ramt af kodeledsforvridning, derfor har den startet sparsomt. Frank Mikkelsen håber han kan starte begge sine to Silk-heste i Sverige i løbet af efteråret og vinter.
Jubilæumssejr nr. 1500 - Gustav Silk og Frank Mikkelsen på vej til en overbevisende sejr den 14. juli 2023. (Torben Ager)
På spørgsmålet om hvordan han har det med sønnen Jonas Mikkelsens succes i løbene de sidste to sæsoner, svarer træner-nestoren;
-Det er rigtig sjovt, og er jo med til, for mig, at holde det hele i gang, og forsat have lysten og interessen for travsporten, lyder det fra en tilfreds far.
Unge Jonas Mikkelsen var efter årene som ponykusk ellers helt væk fra travsporten nogle år, men er vendt tilbage med brask og bram, og er nu blandt de førende amatørkuske.
Unge Jonas Mikkelsen begyndte sin travgerning som ponykusk. Her hyldes han som vinder i ponyløb 110905 (Icefotos.dk)
-Hvis jeg ikke havde fået den hjælp fra familien og andre havde det være udfordrende at forsætte på samme niveau i sporten. Ikke kun Jonas, men også mine døtre Therese og Simone og min hustru Tina, er en kæmpehjælp, erkender Frank Mikkelsen.
Therese Mikkelsen der er Bornholms oftest sejrende montérytter, bor nu i Østrig med sin familie.
- Desværre er reglerne meget indviklede og bøvlede, for at Therese stadig kunne have sin kørelicens og starte, når hun var hjemme på ferie, men det forhindrer reglerne, og det er hun meget ærgerlig over. Det kan måske lade sig gøre, hvis Therese stod som ejer af en hest, men der er en masse gebyrer og udgifter i det østrigske system, som gør, at det ville være en dyr affære, for eventuelt kun at køre fire-fem gange på en sæson, fortæller Frank Mikkelsen.
Et gensyn med Therese Mikkelsen, hvor hun stadig var aktiv montérytter på Bornholms Brand Park. Her den 3. september 2019 - året hvor hun også vandt Circle K Rytterserie. (Torben Ager)
Jonas Mikkelsen er nu blevet kusk nummer to i stalden, når der er flere heste til start i samme løb, et job der tidligere var hos Frank Mikkelsens bror John Mikkelsen.
-Ja, hesteejerne vil gerne have Jonas til at køre, men jeg er heller ikke så ivrig for at køre løb længere, som jeg har været, så det har jeg det helt fint med. Jeg tager et år ad gangen, lyder fra den mangeårige kuskechampion, der for nogle år siden rundede de 60 år.
Frank Mikkelsen havde for år tilbage store problemer med sit knæ, som blev udskiftet så at sige.
-Knæet bliver aldrig bedre, men jeg har ingen smerter, og selv om tingene tager længere tid nu, jeg har lært at leve med mit handicap.
I 1982 blev den 24-årige Frank Mikkelsen den hidtil yngste kuskechampion på Bornholms Brand Park. Året 1982 bød på store succeser: En andenplads i datidens storløb i hele Danmark, Provinsmesterskabet, med Benito Klinteby, 10 sejre i 10 starter med Eight Garbo og ni årssejre med Benito Klinteby. Med samme Benito kom sejr nummer 100.
Den første sejr i Bornholmsmesterskabet kom i 1986, det var med Flying Klinteby.
Den allerstørste sejr er nok med Rap Kroggård i Kriterium Consolation i Lunden i 1993. Sejrene, i to afdelinger med Chico Klinteby i 90-års jubilæumsløbet på Lunden står også stadig højt på listen, samt selvfølgelig sejrene i Bornholmsmesterskabet og 4-årsmesterskabet og de andre årgangsmesterskaber på Bornholm.
Det er blevet til utallige sejre i årgangsmesterskaberne, f. eks. hele syv gange med sejr i 4-årsmesterskabet og fem sejre i selveste Bornholmsmesterskabet. Seneste sejr i BM var i 2022 med Capture.
Et løb som IKKE blev vundet husker Frank Mikkelsen også stadig, selv om det er en del år siden. Den fantastiske svenske hoppe Ellen K, ubesejret på Bornholm, var 10 centimeter fra at kvalificere sig til start i det svært opnåelige svenske Derby. Det blev ”kun” til en fjerdeplads i derbyprøverne, hvor ellers de tre første kom med i selve Derbyet.
Trænerchampionaterne er vundet på Bornholm, og de mange sejre har bl. a. medført adskillige deltagelser i DM for de professionelle kuske.
I 2004 vandt Frank Mikkelsen sin sejr nr. 1000, og det var med Ice Cube.
Ellers er ejerskaren af hestene, der i træning og pension hos Frank Mikkelsen nu anderledes end for 25 år siden på grund af anparts- og andelsstaldene.
-Det er positivt med så mange mennesker, der kommet med ind i travsporten, det skaber ekstra liv på tilskuerpladserne og i stalden, fremhæver Frank Mikkelsen.
Arven fra faderen Niels Mikkelsen er kendetegnet for Mikkelsen-sønnerne. Selv om temperamentet også er der et sted, er det den skjulte og stille humor og de fine replikker, der kendetegner både Frank og hans bror John Mikkelsen, og nu også næste generation, når de for 117. gang bliver interviewet efter en af deres mange sejre.
Af de mange sejrsheste som Frank Mikkelsen har haft gennem tiderne, og hvor også ind imellem Niels og John Mikkelsen har bidraget som kusk, kan bl. a. nævnes:
Sinell Axworthy, Benito Klinteby, Chico Klinteby, Flying Klinteby, Herguth Klinteby, Laredo Klinteby, Pacheo Klinteby, Rapido Klinteby, Ronaldo, Ulricus, Gondo og Gonal (de fire heste alle uden Klinteby-efternavnet, men opdrættet på gården), Eight Garbo, Bobby Hallegård, Tasja Hallegård, Piet Valbyholm, Oliver McGuire, O´Mali Boy, Rainy Frennegård, Rap Kroggård, Verona Byvang, Lady Bond, Onrush, Ferona Tabac, Mimmi Class, Ellen K, Charons Diavolo, Nice Dream, Kom O’Malley, Lague Bork, Duchess Brodda, Photo Semalu, She’s My Baby, Wild Jessie, Flere Silk-heste, herunder Mandix, Gunvor, Gustav, Agat, Arnbitter og Alfred Silk, Twist`N Shout, San Siro, Any Given Monday og Max Brogård. I de senere år f. eks. heste som Diamondwind, Streetwise, Herman K S, og ikke mindst Capture.
Et lille kig ind i billedhistorie-bogen:
Vinderen af Erling Rügge Memorial i 2014; Frank Mikkelsen og San Siro (Kaj Vesth)
Onrush og Frank Mikkelsen sætter ny banerekord i 1998 (Willy Mogensen)
Frank Mikkelsen og Rap Krogg¨ård - Kriterie Consola (KS)
Piet Valentine og Frank Mikkelsen vinder Bornholms Tidenes Stjerneløb, tilbage i 1994 (Arkiv)
Piet Valbyholm og Frank Mikkelsen ved Bornholmsmesterskabet. Her med Ninette Kjær. (Arkiv)
Af Kenn Erik Bech
Foto: øverst - Torben Ager - Travfoto Bornholm