En af de mest kendte skikkelser gennem tiden i Bornholmsk Travsport, Edgar Andersen, er død.
I sit virke som kusk, opdrætter, hingsteholder, overstarter og forskellige officialfunktioner siden 1960, er det en særdeles velkendt bornholmsk travmand, vi her taler om.
Allerede før banepremieren i juni 1960 var interessen for travheste og travløb vakt hos den unge knægt.
Vi er tilbage i 1959, hvor Edgar ved den bornholmske dyrskuedag overværede et opvisningstravløb, og der besluttede han sig for, at det med at køre trav, dét skulle han også prøve.
Edgar Andersen solgte lidt ud af sine forskellige dyr, han allerede havde på det tidspunkt, en tidlig handelsmand var han. Så købtes i stedet en kalv, der så blev byttet med en frederiksborghoppe, og dertil kom yderligere et lille pengelån fra faderen. Så vupti, inden den store travpremieredag kom, havde Edgar fået sin første travhest, hoppen Thalia. Edgar ringede dog hjem og spurgte først sin far om lov til at køre trav. Det blev et ja, men transporten ind til travløbene i Hareløkkerne, måtte sønnen selv stå for.
Det er mere end 60 år siden Edgar Andersen opdrættede sit første travføl. Det var i 1960, og det sidste føl kom til verden hos ham i 2020. 1960-opdrættet var Fenrik Hald, som dog kort efter sin fødsel måtte undvære sin mor, fordi Edgar Andersen blev spurgt, om han ikke ville starte med hende på Bornholms første travdag, søndag den 19.juni 1960. Edgar har fortalt historien:
-Jeg blev lovet 50 kr. for denne start, fortalte Edgar Andersen, så det gjorde jeg selvfølgelig. Man skulle ellers være 18 år for at deltage i løbene dengang, men det så man stort på denne dag. Thalia kom sidst over mål, men 16-årige Edgar Andersen fik sin penge. Efter løbet kunne Thalia igen spændes for sulkyen, og ad landevejene se at komme tilbage til hjemmet i Klemensker. Føllet ventede og var godt sulten! - Og hans far fik aldrig de lånte penge tilbage, har Edgar senere fortalt. Men Edgars drøm om at eje, og køre, en travhest var nu opfyldt.
Samme Thalia fik ikke mindre end 13 afkom. Det næste afkom blev Gerda The Great, der selv blev en god avlshoppe, og bl.a. blev oldemor til hoppederbyvinderen Diva Derm.
Andre opdræt fra Edgar Andersen i de første travår var sejrrige heste på Bornholms Brand Park, såsom hopperne Isabella The Great, Kiss Me Quick, Rithella K, Ritta K og ikke mindst banerekordholder Tracy Frennegård, der dog som føl blev solgt videre til Frennegård i Ibsker.
Efter den enlige start i 1960 måtte Edgar Andersen vente med at køre trav igen til 1963, hvor han var blevet 18 år, og derved kunne gå op til den obligatoriske licensprøve - tre år efter hans første start!
Edgar Andersen ved hans sejr nr. 50 (Foto Ruben Jensen)
Siden blev det til et liv i hestenes verden, specielt travhestene, men også en masse andre dyr. Det har der til stadighed været på hans ejendom i Østermarie.
-Dengang solgte, købte, eller bare byttede vi heste ret ofte og hurtigt, og hvor vi måske kun ejede en hest en uges tid, så solgte vi den videre, fortalte Edgar Andersen i en fødselsdagsartikel, da han fyldte 75 år.
Hingsteholder var Edgar Andersen også en del år, ikke kun med travhingste, men også inden for oldenborgracen. Det var en travl tid for Edgar Andersen, der også havde sit fuldtidsarbejde ved siden af at passe. I 1976 fik f.eks. hans opstaldede Lullwater Frost tilført mere end 40 bornholmske travhopper!
Raceduer og fjerkræ har også altid været en af Edgar Andersens store interesser, og skabene i stuen vidner om mange præmier fra udstillinger, også på det område.
For travløbenes del blev det til cirka 230 sejre, heraf 207 sejre på Bornholm, men det blev også til en del sejre på den nedlagte Amager Travbane specielt med sejrshesten Oberon. Edgar Andersen vandt sin sidste sejr for 13 år siden. Det skete ved Bornholms Brand Parks 50 års jubilæumsløb for veterankuske.
Edgar Andersens sidste sejr ved Bornholms Brand Parks 50-års Jubilæumsløb i 2010.
Hans bedste heste har været Votum, Aerolit II, sejrsslugerne Oberon og Gutten Freersvang, Marinus, Love S samt Dempsey Farø, der satte banerekord og fik en andenplads i Bornholmsmesterskabet. Selv har han udtalt, at hans største sejr var i Bornholms 4-årsmesterskab med Bianca Borregård, der slog de to store favoritter, Benito Klinteby og Bimba Frisco.
Spænding helt op til målstregen og Edgar Andersens største sejr. Bianca Borregård slog de to store favoritter, Benito Klinteby og Bimba Frisco i Bornholms 4-års mesterskab.
Mange heste har han opdrættet gennem tiden, de sidste opdræt var Hancock, Hitchcook og Isabella Snapshot. Sidstnævnte står stadig i Edgar Andersens eje.
Efter kuskestoppet forsatte Edgar Andersen som officials ved travløbene, og efter nogle år som snoretrækker var han i mange år banens overstarter. Han var stadig til rådighed, når banen manglede en arbejdskraft, og han missede stadig sjældent en løbsdag, selv om han ofte sagde, at travsporten nu var sjovere i gamle dage.
Edgar Andersen som overstarter på Bornholms Brand Park i 2015 (Foto: Torben Ager - Travfoto Bornholm)
Edgar Andersen var altid god for en frisk historie fra de tidligere travdage, ikke altid for de sarte sjæle og helt stuerene, men det skete altid med et glimt i øjet og en medrivende latter.
Edgar var altid til stede på publikumspladserne ved løbsdagene på Bornholms Brand Park. (Foto: Torben Ager - Travfoto Bornholm)
Edgar Andersen var 77 år, og efterlader sig sønnerne Kim-Ole og Anders, svigerbørn og fem børnebørn.
Ære været Edgar Andersens minde
Bisættelsen finder sted fredag den 24. Marts kl. 13.30 i Rønne Kapel
Af Kenn Erik Bech
Foto: Arkiv