Bornholms Brand Park

Mobile navigation

Mads Petersen blev for anden gang den oftest sejrende amatør i Danmark

Mads Petersen Bornholms Brand Park 11 august 2020 Fotograf Torben Ager - Travfoto Bornholm TKA_0593 (1)
Del artiklen:Sharing - FacebookSharing - Twitter
19. januar 2021 8:00

Med blev bred margen til de næste, hjulpet lidt på vej af coronarestriktionerne for amatørkuskes deltagelse i løbene, blev bornholmske Mads Petersen den oftest sejrende amatørkusk for sæson 2020.

Flot sejrsprocent

Tilbage i 2013 vandt Mads Petersen også dette uofficielle landschampionat, dengang med 24 sejre. I år blev det til 21 sejre i 81 starter, en sejrsprocent på flotte 26, og det er blevet til en plads i triorækken i mere end halvdelen af Mads Petersens starter.

Titlen som den oftest sejrende amatørkusk i Danmark er normalt et anliggende for de mange gange startende amatørkuske på Bornholm – og Dennis Kristiansen, Skive Trav. Stefan Lind-Holm har utallige gange ligget i top, i 2006 blev det til rekordhøje 56 sejre, mens Dennis Kristiansen var øverst 4 år i træk i perioden 2014-2018. Kun Mads Petersen har kunnet bryde Lind-Holm og Dennis Kristiansens dominans på dette område i de sidste mange år. Normalt har Dennis Kristiansen mellem 125 og 150 starter, men i år er det kun blevet til 49 starter.

Men hvad siger Mads Petersen selv om sin sæson 2020. Vi har fanget ham på telefonen i en pause mellem de mange heste, der skal skos med udgangspunkt fra hans beslagsmedsvirksomhed.

-Jeg er tilfreds med mine køreture og heste i de almindelige løb, det har gået godt, mens det i de større løb her på banen har været mere stolpe ud, mener Mads Petersen i hans ærlige selvvurdering af årets indsats.

-Ok, Cerosso vandt dog P L Enterprise Erling Rügges Memorial, og Cerosso er som han er, urstærk men med utilregnelige galopper. Med Elia havde vi sejren på gaflen i 4-årsmesterskabet i spidsen, og som kom den ærgerlige galop. Ligeledes med Twin Peaks i Bornholmsmesterskabet, hvor en god tredjeplads blev til en galop over mål i stedet.

Cerosso Med Mads Petersen Bornholms Brand Park 3 Oktober  2020 Fotograf Torben Ager - Travfoto Bornholm

Mads Petersen & Cerosso vinder PL Entreprise Erling Rügge Memorial 2020. Foto Torben Ager

Gode køreture

Det lokale amatørchampionat tog Mads Petersen sig sikkert af, og var i front fra start til mål så at sige. Der var langt ned til Niels-Peter Steinlein, der ellers med 11 førstepladser havde en kanonsæson. Det var anden gang dette gik til ”unge” Petersen. Tilbage i 2013 var første gang, og hvor hans nærmeste konkurrent Stefan Lind-Holm gav ham flere attraktive køreture. Således også i 2020, og hvor dette samarbejde mellem Lind-Holm og Mads Petersen har resulteret i mange spændende og gode køreture fra de velforberedte heste fra Henriette Jensen og Stefan Lind-Holms stald.

Historien om Mads Petersen og hans tilgang til travsporten starter allerede, da han var ganske spæd, 14 dage gammel var han med. Siden er det blevet til rigtig mange timer på Bornholms Brand Park.

I de første år i en dobbeltsulky med sin far, Jørgen Petersen, og siden – fra sit ottende leveår – som ponytravkusk. Mads fik sin første pony, da han bare var 1 år gammel, og der har aldrig været tvivl om at han en dag skulle sidde bag en travhest. Hans far Jørgen Petersen, og tidligere, hans søster Marie Petersen, kører ligesom Mads også travløb, så det er en familie der er bidt af sporten. Mor Charlotte er bl.a. aktiv i bestyrelsen for Bornholms Travselskab.

Mads brugte også nogle af sine konfirmationspenge på at købe sin helt egen hest, og siden da har han ikke set sig tilbage.

Når Mads skal fortælle om sine største oplevelser indenfor travet, fremhæves ofte fra de første år især sejrene med Silver Game som noget specielt, og hvor de sammen bl a. vandt i Sverige. Han kan godt lide følelsen af at have bragt en hest frem helt fra bunden, og så se at det daglige arbejde bærer frugt via sejre i travløb.

I 2009 blev Mads Petersen den første, der fik Ivar Sommer og Bornholms Travselskabs Talentpris, og her lød begrundelsen: ”Fordi han er en talentfuld travkusk som optræder professionelt og engageret i sit arbejde med travheste. Et forbillede for andre unge talenter”. Prisen betød blandt andet nogle ugers ophold i træner Lufti Kolgjinis stald på travbanen ved Malmø samt i hans træningscenter.

Silver Game Med Mads Petersen 2015_TKA_0742

Mads Petersen & Silver Game i 2015. Foto Torben Ager

Tilbage til Bornholm efter ophold i Jylland

I 2019 vendte Mads Petersen tilbage til barndomsøen efter år i Jylland. I 2013, da Mads Petersen havde vundet det lokale kuskechampionat, og efter færdiggørelsen af tømreruddannelsen, tog Mads Petersen det store spring, og startede som jockey og staldmand hos træner Flemming Jensen i Nordjylland.

-Jeg lærte meget hos Flemming, men da tiderne i sporten på det tidspunkt så lidt sort ud, blev mit trænerønske lagt i graven, så det passede mig godt, at jeg fik et tilbud om at komme i lære som beslagsmed, siger Mads Petersen, der allerede i bornholmertiden var begyndt at sko familiens heste.

-Jeg har haft både modgang og medgang i de næsten seks år, jeg har været i Jylland, men jeg synes jeg har lært noget af det alt sammen og prøvet lidt af hvert. Mads Petersen var tilknyttet træner Michael Lønborg i Århus under store dele af sin læretid som beslagsmed.

-Så jeg tror på, at den faglige viden jeg her har erhvervet, har givet mig et godt grundlag til min start som selvstændig beslagsmed, fortæller Mads Petersen.

Og det er gået godt med virksomheden efter tilbagekomsten til Bornholm og familie og gamle venner. Hovedparten af skoningen af heste er rideheste, og selv om, det lige nu er stille periode, klager Mads Petersen ikke.

Mere indsigt

Har du ændret din kørestil og træning af heste siden du startede som voksenkusk for omkring 10 år siden?

-Bortset fra jeg selvfølgelig var meget urutineret i starten, så har jeg jo fået mere indsigt i f.eks. balancering og udstyr, mener Mads Petersen.

Han vil ikke kategorisere om han mest er en defensiv eller offensiv kusk.

-Nej, jeg vel ikke ligge mig alt for fast på en taktik før et løb, men selvfølgelig vil jeg med en favorit godt turde ligge mig ud i dødens. Og i øvrigt kan man jo undervejs i et løb blive nødt til at ændre en på forhånd vurderet taktisk, sådan er det jo. Mads Petersen siger også, at han nogle gange også bare ’tager det som det kommer’, vel forstået på den måde, at man må vurdere, hvordan det ser ud efter starten er gået.

-Men jeg synes, jeg er blevet bedre til f.eks. at komme med forslag og input til forbedringer på de heste, jeg kører, tilføjer Mads Petersen. I min verden skal udstyr, balance og skoning være så optimalt som muligt for de enkelte heste.

Mads Petersen  Bornholms Brand Park 31 Maj 2019 Fotograf Torben Ager - Travfoto Bornholm  TKA_4566 (1)

Mads Petersen 100 sejre i 2019. Foto Torben Ager

Sikke en sæson for sporten

Corona-situationen har berøvet Bornholms Brand Park massevis af tilskuere i den store velbesøgte højsæson, hvor tilskuerne stadig står som sild i en tønde som i de gamle travdage på alle landets travbaner. Og Bornholm Travselskab har mistet rigtigt mange penge i entreindtægt og på banespil, som ligger relativt højt i en stor del af sæsonen.

-Ja, på den måde har det været en halv bedrøvelig og kedelig sæson. Det at der kommer nogle og kigger og hepper, og der er besøg i staldene, gør det hele lidt sjovere, erkender Mads Petersen.

Staldhestene

I stalden hos forældrene står der fire heste til den kommende sæson. De samme som, der har været i den sidste del af sæson 2020. Mads Petersen fortæller om de enkelte heste.

-Disney har været for svingende synes jeg. Mads Petersen har altid haft meget høje forventninger til denne hest. Jeg synes han skuffer mig lidt, men måske jeg skal justere mine høje forventninger til ham lidt. Han har vel ikke decideret skuffet, men han burde vise med end de vi ser i løbene. I begyndelse af sæsonen havde han bøvl med travet her på banen. Da det blev bedre kunne han til gengæld ikke afgøre i løbene som førhen.

-Livi No Panic (S), der ligesom Disney er en anpartshest, købte vi som afløser for Coco Collection, der røg til Norge. Den nåede at starte en enkelt, hvor den var øm. Så blev den behandlet og var klar til start, men blev desværre udtrukket fra løbene fem gange i træk! Tvangssletningen skete delvis pga. for få pont, og det faktum, at vi måtte køre færre løb og med færre startende heste. Det var rigtig øv.

-Frederik Mols havde jeg med fra Jylland, hvor jeg ejede ham sammen med nogle kammerater. Han slog ikke helt til der, og jeg var faktisk også tæt på at opgive ham efter vi havde trænet ham lidt her på Bornholm, siger Mads Petersen. Han ville ingenting, men vi startede ham alligevel. Og så gik han hen og vandt i sin første start! Målet med ham er at holde ham i orden i bentøjet, vinterpausen vil forhåbentlig gøre ham godt, og da han er starthurtig håber vi på en god ny sæson.

-Foxie Hill vandt Frank Mikkelsen jo med i 4-årsmesterskabet, hestens kun fjerde start, men efterfølgende har det jo vist sig i en dopingprøve, at hesten havde foder i sig, hvor der var spor af koffein, så Foxie Hill er blevet diskvalificeret fra vinderlisten.

-Det var meget ærgerligt og surt for os alle, men vi må op på hesten igen, udtaler Mads Petersen.

-Foxie Hill er dejlig hest, fint bygget, står godt på benene, han er urutineret og til daglig er han lige lovlig frisk, men i løbene agerer han godt. Jeg tror, der er stor udvikling i ham.

I forbindelse med denne foderdopingsag med Foxie Hill, og andre i Danmark, udsendte Dansk Travsports Centralforbund en pressemeddelelse hvor man bl.a. skriver: ” Efter nøje granskning og positiv medvirken af det berørte foderfirma, kan det fastslås, at det er en krydsforurening i forbindelse med produktionen af foderstoffer, som er årsag til de positive dopingprøver. Forbundene har i lyset af dette besluttet, at de implicerede trænere ikke vil blive idømt nogen form for sanktion, da der er tale om hændelser, som de på ingen måde er skyld i, og derfor heller ikke kan stilles til ansvar for.”

Som altid glæder Mads Petersen sig til en ny travsæson på Bornholm. I øjeblikket har han også travlt med at renovere sit nyerhvervede byhus i Rønne. Mens trænerønsket ikke helt er begravet, så ligger det i hvert fald en del ude i fremtiden, mens ønsket om et landsted til gengæld måske ligger lidt nærmere.

Af Kenn Erik Bech

Foto Torben Ager

Bornholmsbrand Travfotobornholm Rønne Revision.4

Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse samt vurdere brugen af de enkelte elementer på danskhv.dk og herunder bornholmsbrandpark.dk. På dette website bruges cookies til statistik og personalisering af indhold og annoncer. Ved fortsat brug af websiden godkender du cookiepolitikken.

Læs mere