Bornholms Brand Park

Mobile navigation

Eventyret om Nikodemus

Nikodemus sejrer
Del artiklen:Sharing - FacebookSharing - Twitter
12. oktober 2017 7:00

Af Kenn Erik Bech Arkivfoto

På lørdag dag køres Nikodemus' Mindeløb til ære for den bornholmskejede og -opdrættede sejrshest Nikodemus, der med 107 sejre i Danmark kun er overgået af den uovertrufne legende Tarok med 111 sejre.

Eventyret om Nikodemus startede i 1967, da Nikodemus kom til verden den 14. februar på C.P. Lunds gård i Bodilsker. C. P. Lund var den energiske formand for Bornholms Travselskab i de første 25 år. For andet år i træk fik hoppen Dorrit K, som C. P. Lund ejede sammen med slagtermesteren fra Rønne, H.C. Riddersborg, et hingsteføl. Faderen var den gamle Danmarksmester, jernhesten Ruder Konge. Nikodemus skulle også blive en jernhest og en sejrshest uden lige.

Den lille nyfødte føl Nikodemus viste sig hurtigt at være i besiddelse af et voldsomt temperament, og podet med hans kådhed, kunne det til tider blive lidt for meget af det gode. Lund og Riddersborg mente, at den et år ældre halvbror Mikkel R ville blive den bedste hest af de to. Nikodemus var derfor blandt de 123 årsplage, der kom på åringsauktionen i 1968, men den bornholmske sejrsmaskine var også blandt de 44 heste, der gik tilbage til deres opdrættere efter auktionen på Charlottenlund Travbane. Hesten forblev således på bornholmske hænder, og det er her en af de førende travkuske på det tidspunkt, K. A. Falkenberg, kommer ind i billedet.

Nikodemus ville gerne være sin egen herre, men K. A. Falkenberg forstod at sætte sig i respekt hos hesten, der ellers gerne ville lave lidt bukkespring og sparke bagud, når den skulle ud på banen til løbene. Men snart begyndte sejrene og rekorderne at vælte ind. For 12.000 kr. købte Falkenberg nu Nikodemus sammen med sin svoger og svigerinde, Hans Anker og Vera Jensen, Stald Klemens.

Nikodemus -Foto Ruben Jensen

Den gamle danske sejrsrekord fra 1930'erne for sejre på et år blev slået flere gange af Nikodemus, senest i 1973 med 24 årssejre. Det blev til deltagelse i EM, DM, banerekord i Billund, og mange andre store præstationer viste Nikodemus, oftest med Falkenberg som kusk, men også med træner Flemming Munch Hansen, Amager Travbane. BM vandt Nikodemus dog aldrig, det prestigeprægede løb var som forhekset for hesten. I alt vandt Nikodemus 86 sejre på Bornholm, heraf 76 for K. A. Falkenberg.

K. A. Falkenberg følger stadig med i travet fra hjemmet i sin høje alder, mens Hans Anker Jensen, Stald Klemens døde for et par år siden. Hans hustru, Vera Jensen og datter og svigersøn, Annette og Martin Jensen og sønnen Anker Jensen, er på forskellige måder aktive på den bornholmske travbane. Annette og Martin Jensen, og deres datter Julie Sjøholm Jensen deltager som kuske på den bornholmske oval.

 Nikodemus -Foto K E Bech

 

Den fulde historie om Nikodemus kan læses på travsportshistorie.dk

Bornholmsbrand Danske Spil Logo Travfotobornholm Rønne Revision.4